Hacking / DDoS-aanval

Mijn website is niet meer bereikbaar door onbekende oorzaak

Een DDos-aanval (voluit: Distributed Denial of Service) is een aanval waarbij een site wordt platgelegd.

Een cybercrimineel stuurt zoveel verkeer af op een website of dienst, dat deze onbeschikbaar wordt gemaakt voor de rest van de gebruikers.

Je kunt een DDos-aanval het beste vergelijken met een grote groep mensen die voor de ingang van de winkel staat en de toegang blokkeert. Doordat de groep daar staat kun je de winkel niet inkomen. Er is namelijk geen ruimte om door de ingang heen te komen.

Het gevolg van een DDos-aanval is dat de website of dienst niet meer bereikbaar is voor degenen die erbij willen. Heeft je bank dus last van een DDos-aanval, dan kan jij niet meer internetbankieren. Het is erg vervelend, maar niet gevaarlijk.

Een dergelijke aanval is niet snel opgelost, omdat het verkeer vaak van allerlei verschillende plekken komen. Hier wordt een zogenaamd botnetwerk voor gebruikt. Dit is een collectie van computers die door anderen worden aangestuurd. Vaak gaat het om heel veel machines die verbinding proberen te maken. Dat blokkeer je dus niet zomaar.

Stap 1
Ligt je website eruit? Check eerst of er geen storing bekend is.

Stap 2
Vermoeden dat je slachtoffer bent geworden van een DDos-aanval? Neem contact op met je website hoster en bespreek de situatie. Het is vaak een kwestie van tijd voor de aanval stopt en de website weer bereikbaar is.

Stap 3
Je kunt op dit moment weinig meer doen dan afwachten tot de aanval stopt. Wel kun je preventie maatregelen nemen om een DDos-aanval in de toekomst te voorkomen.

Stap 4
Wordt er gedreigd met een DDos-aanval om je af te persen? Lees op de site de tips over afpersing en chantage.