Smishing voorkomen?


Tip 1

Krijg je via een SMS bericht het verzoek om op een link te klikken, dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Wie vraagt dat en waarom? Soms kan het écht lijken alsof de afzender betrouwbaar is, bijvoorbeeld je bank of de overheid, maar betreft het toch een oplichter.

 

Tip 2

Klik nooit zomaar op links en geef ook nooit persoonlijke informatie via SMS of e-mailtjes. Wil je toch per se reageren op de SMS? Controleer dan eerst bij de bron (de afzender) of het klopt. Doe dit niet door te reageren op de sms, maar zoek zelf naar de officiële contactgegevens van de instantie.

Tip 3

Wees extra voorzichtig als je een SMS bericht van bijvoorbeeld een creditcard aanbieder, een bank of de overheid ontvang. Deze organisaties vragen nooit om persoonlijke informatie via deze kanalen.

 

Tip 4

Als er een bericht binnenkomt waarvoor je moet inloggen, kun je beter zelf naar het juiste adres gaan in je browser. Dat is veel veiliger omdat je zo zelf de controle hebt over welk webadres je bezoekt. Op die manier minimaliseer je de kans dat je wordt opgelicht.

Tip: download de handleiding smishing. In deze handleiding staan bovenstaande tips benoemd en stappen die je kunt uitvoeren als je slachtoffer bent geworden van smishing.